Telenor Mobilt Bredbånd “4G LTE”

Telenor tilbyder produktet Mobilt Bredbånd, og jeg har testet hvor godt det fungerer.

I dag er mobilt bredbånd et reelt alternativ til ADSL, kabelmodemforbindelser og andre bredbåndsteknologier – hvad hastighed angår, i hvert fald. Hastigheden afhænger naturligvis af modtageforhold, men er man i større byer er det sandsynligt at hastigheden vil være tilstrækkelig til at opfylde de flestes behov. Prisen er bestemt også rimelig, og bestemt konkurrencedygtig ift. alternativerne. Den store, og desværre også afgørende faktor, kan være at der er et langt lavere loft på dataforbruget på mobile bredbåndsforbindelser end på de andre teknologier. Dette problem stødte jeg selv ind i under testen, for selvfølgelig afhænger det af ens brugsmønster, hvorvidt man rammer grænsen, men hvis man bruger mobilt bredbånd som husstandens primære forbindelse, skal der ikke mange timers streamet film til før grænsen nås. Når man over sin forbrugsgrænse, sættes hastigheden net til 64 kb/s både op og ned, svarende til en enkelt ISDN-linje, hvilket i praksis er nærmest ubrugeligt i dag. Man har mulighed for at tilkøbe ekstra dataforbrug, så man kommer op på fuld styrke igen. Hver måned nulstilles tælleren, og man får ikke overført ubrugt forbrug til måneden efter.

Udstyr: ZTE MF821D testet på en bærbar med Windows 8.1 og Firefox.
Hastigheden, er der ikke noget at udsætte på, når man tænker på at der er tale om en trådløs forbindelse med en relativt ny teknologi.

Positivt:

  • Hastigheden er høj i de større byer
  • Produktet er ligetil at bruge
  • Der er mulighed for at bruge trådløs router og dele forbindelsen

Negativt:

  • Produktet markedsføres som “4G”, selvom det teknisk set ikke er det, da det reelt er en videreudvikling af 3G.  Den USB-dongle, der er testet med, bærer mærkatet “4G LTE ready”, hvilket er tættere på en teknisk korrekt betegnelse.
  • Der er store variationer i dækningen, når man kigger på hele landet.
  • Forbrugsloftet er for nemt at ramme

Forskellige resultater af indendørs hastighedstest på Speedtest.net:

Ping: 35 ms – 34 ms – 38 ms

Download: 2,92 Mb/s – 11,61 Mb/s – 8,01 Mb/s

Upload: 1,85 Mb/s – 6,2 Mb/s – 7,41 Mb/s

Det skal dog til ovenstående tilføjes, at der på en anden lokation – også indendørs – er opnået resultater i omegnen af 20-30 Mb/s. På grund af de store variationer i hastighed afhængigt af hvor man befinder sig, kan det godt betale sig at gøre brug af den gratis 14-dages testperiode, Telenor tilbyder, for at finde ud af om hastigheden er tilstrækkelig lige præcis der hvor det er vigtigt. Hav i samme ombæring in mente, at Telenor og Telia er i gang med at sammenlægge deres mobilnet, og at dette på længere sigt gerne skulle resultere i langt bedre dækningsforhold end i dag.

Konklusion: Køb det, hvis du skal bruge en hurtig bredbåndsforbindelse, men ikke har et enormt dataforbrug.

Overordnet testresultat: 7/10.

 

Skriv et svar